Gekeken door de lens: Krakau

Voor mij persoonlijk is fotografie altijd wel een vorm van kunst geweest, vooral wanneer een foto een emotie/expressie weet over te brengen. Het liefst vertel ik mijn verhalen via foto’s, omdat op die manier de emotie sterker gepresenteerd wordt. Hoewel natuurfotografie zeg maar echt mijn ding is, maak ik ook dankbaar gebruik van projecten waarbij andere stijlen aan bod komen. Zo reisde ik begin juli dit jaar af richting Krakau, Polen om deel te nemen aan een internationaal fotografieproject. Een project dat georganiseerd wordt door het bedrijfje ‘Let me Italian you’ en zoals de naam al zegt, het bedrijfje is gestart in Italië. Het wordt gerund door de tweelingbroers Ragusa.

Krakau, een stad met een rijke geschiedenis, cultuur en mooie steegjes om in te verdwalen. Tijdens het project stonden wij stil bij verschillende workshops en twee belangrijke fotowandelingen, namelijk het oude centrum, inclusief de joodse wijk Kazimierz én Auschwitz-Birkenau. De workshops waren gericht om de schoonheid van de mens van te leggen, ofwel fashion- en portretfotografie. Je kent de foto’s uit de bladen of op zijn minst van mode-advertenties. Normaal ben ik helemaal niet met dit soort fotografie bezig en voel ik mij vrij ongemakkelijk om echte modellen tegenover mij te hebben. Vooral omdat ik vaak niet eens weet hoe ik ze moet “sturen”, gelukkig zijn de modellen “zelfsturend”, dat maakt de shoot wel wat gemakkelijker. En wat is het leuk om mensen te fotograferen, vooral om de uniekheid en schoonheid van mensen vast te leggen.

En dan de twee belangrijke fotowandelingen. Het verhaal dat de geschiedenis vertelt. Het maakt indruk en woorden schieten tekort. Je kent alle verhalen uit de boeken, van oudere mensen en van tv. De beelden van de geschiedenis vormde ik in mijn hoofd, inclusief de horror-situaties. Maar om daadwerkelijk echt in de joodse wijk en vooral Auschwitz-Birkenau rond te lopen voelt anders. Alsof je in een nachtmerrie beland bent, waar je niet meer uitkomt. Je hart wilt de situatie blijven ontkennen en blijft zeggen: ‘dit kan niet gebeurd zijn’, maar het verstand laat jou de werkelijkheid onder ogen zien. De beelden blijven plakken en staat voor altijd in mijn geheugen geschreven.

Fotografie is voor mij niet alleen een kunst om de schoonheid van mens en natuur te laten zien, maar ook om verhalen te vertellen. Vooral verhalen die niet vergeten mogen worden…

© Marcha Bos

1 reactie

  1. Marielle Dompeling

    Mooi verhaal en indrukwekkende foto´s

Geef een reactie